Jos mikä tuntuu olevan maailmassa vaikeaa, vaativan kymmenten vuosien harjoittelua, tuhansien rahojen investointeja, synnynnäistä lahjakkuutta, opeteltua lahjakkuutta, taitoa, vakaat kädet, tarkat silmät, harjaantuneen kuulon ja hyllymetreittäin omaksuttua kirjaviisautta, niin se on taito nimeltä hitsaaminen. Olen liki viimeiset pari vuosikymmentä haaveillut että jonain päivänä vielä, kunhan vain maailma on muilta osin valmis, opettelen tuon jalon taidon tai ainakin sen verran että saan pari lattarautaa heftattua yhteen. Ihan kuvatun kaltaiseen valmiuteen ei maailma ole vielä ehtinyt, mutta kun vastaan tuli rakennustekninen dilemma joka vaatii kahden metalliosan pulttiliitoksetonta yhteenliittämistä, eikä tuttavapiirissä ole enää yhtään hitsaustaitoista jota kehtaisi tässä tilanteessa vaivata, ei auta kuin ottaa härkää sarvista. Itseä niskasta. On opeteltava hitsausta.

Voiko se olla niin vaikeaa? Onko onnistumiseen lainkaan edellytyksiä? Liekö hanke tuomittu jo alkuunsa? Selvitetään.

Taidot ja tiedot

Lähtökohdat ovat seuraavat. Kokemusta touhusta on käytännössä noin varttitunnin verran noin kolmenkymmenen vuoden takaa - joskus ihan pienenä olen isän autonkorjaustouhuja katsellut ja siinä sivussa auttanut hitsaamalla puikon kiinni auton pohjaan. Käytännössä siis lähdetään liikkeelle taitotasolta numero nolla. Matkaa luokkahitsariksi siis on ja internetin mukaan voi olla ehkä tämän ikäisenä jo turha edes lähteä yrittämään:

"- - Harjoittelu kannattaa aloittaa jo ala-asteikäisenä, koska puikkohitsauksessa puikkoa pitää painaa koko ajan alaspäin samalla pitäen etäisyys työkappaleesta vakiona."

(Lähde: http://wikikko.info/wiki/Hitsaaminen")

Olen siis jo lähtökohtaisesti yli 25 vuotta myöhässä. Vaan ei vaivuta apatiaan.

Viisauttakaan ei ole yhtään taitoa enempää. Enkä edes tunne ketään kuka voisi viisauttaan jakaa tämän aiheen tiimoilta. Ja hitsaus on tiettävästi sellainen taito jota ei voi kirjoista opetella. Mutta onneksi nyt on nykyaika, eikä kukaan enää kirjoja lue. Google osaa vastata ja youtube näyttää esimerkkiä.

Välineistö

Hitsaukseen tarvitaan tietenkin sopivat työkalut. Vanhan viisauden mukaan ei kannata mitään hommaa alkaa opettelemaan kehnoilla välineillä, sillä työkalujen kanssa tuskaillessa ei pääse keskittymään itse oppimiseen. No, tässä tapauksessa kun koneet saatiin lainaan, ovat välineet nimenomaan sitä kehnoa tyyppiä, käytössä on Gern-merkkinen ydintäytelankakone, jota internet osaa kehua seuraavasti:

Turha laite. Peltihommat ei onnistu eikä mikään muukaan hitsaaminen. Kyseinen laite tekee hitsaussauman sijasta pelkkää kuonaa ja kun sen naputtaa irti niin eipä sen alla ole saumaa lainkaan, näin ollen hitsattavat kappaleet eivät pysy toisissaan kiinni. Näin toimi ainakin Gern-merkkinen täytelankahitsi ja sitä paitsi se ydintäytelanka on kallista. En suosittele

(Lähde: http://www.overdrive.fi/forum/viewtopic.php?p=692285)

Toisena vaihtoehtona on tuntematonta merkkiä edustava puikkoinvertteri, mutta koska hitsauspuikot on hukassa ja ensimmäinen laite on valmiina käyttöön, niin aloitetaan treenit sillä. Vaikka sitä ei suositella, eikä sillä hitsaaminen onnistu.